De kracht van perceptie

Je kent het vast wel; je bent aan het praten met iemand en er ontstaat een situatie dat je iets moet zeggen waar je eigenlijk niet achter staat. Dat kan ontstaan door het gevoel dat je sociaal wenselijk dient te antwoorden. Maar ja je wilt natuurlijk niet liegen. Toch spreken we dan vaak over een leugentje voor bestwil. Maar is dat ook echt nodig? Is er niet een manier om dit te omzeilen? De perceptie van jouw boodschap is tenslotte krachtiger dan de waarheid.

De kracht van perceptieDe kracht van Perceptie

Er zijn duizenden scenario’s te bedenken waarin je een sociaal wenselijk antwoord dient te geven. Maar als je dicht bij jezelf wilt blijven en dus eigenlijk liever niet liegt, kan je ook ervoor kiezen om anders te antwoorden.

De waarheid is niet altijd sterk

Natuurlijk lieg je liever niet tegen bijvoorbeeld een collega of een vriendin. Als die persoon bijvoorbeeld zo iets simpels zegt als: “Ik ben net naar de kapper geweest! Wat vind je ervan?”. Om nou heel direct te zeggen dat je het 100 keer niets vindt is best een grote drempel. Daarom durf ik te zeggen dat de waarheid niet altijd sterk is. Je kan met de waarheid de gevoelens van iemand kwetsen en daar schiet je vaak niets mee op. Je wilt tenslotte de vriendschap en de goede relatie wel behouden. Vaak zeggen mensen dan: “Staat je goed”, maar is er ook nog een andere manier om dicht bij jezelf te blijven en toch de persoon een goed gevoel te geven?

Om de hete brei heen dansen

Naast sociaal wenselijke antwoorden kan je ook kiezen om niet echt een antwoord te geven. Je draait dan eigenlijk om de echte vraag heen en geef je geen antwoord op de vraag, maar je begint bijvoorbeeld over dat je laatst ook naar de kapper bent geweest en dat die zo goed beviel. Deze manier van antwoorden zorgt er echter vaak voor dat de betreffende persoon tussen de regels door kan lezen dat je (in de voorgenoemde situatie) zijn of haar haar niet mooi geknipt heeft. Je blijft in je antwoord wel dichter bij jezelf en je vertelt ook geen leugentje om bestwil, maar een echt gemakkelijk antwoord is het ook niet.

Zoek de kracht van perceptie op

Mijn gouden tip is beroep te doen op de perceptie van de ander. Je zegt eigenlijk niet zoveel, maar je maakt de andere persoon toch blij. Zo kan je bijvoorbeeld zeggen: “Het is echt weer wat anders” of wellicht “Er is echt een flink stuk af!”. De kracht ligt hem dan in hoe de andere persoon jouw opmerking interpreteert. Vaak is degene die om jouw feedback vraagt op zoek naar een compliment en deze persoon zal jouw antwoord ook snel positief opvatten.

Op jouw antwoord: “Er is echt een flink stuk af!”, wordt dan ook vaak gereageerd in de trend van: “Ja, was wel iets meer dan gepland, maar ik ben er echt wel blij mee”. Het “haar” issue is natuurlijk een simpel voorbeeld, maar het gebruik maken van perceptie kan je op veel meer onderwerpen toepassen. Ga maar eens bij jezelf te raden hoe jij de kracht van de perceptie kunt opzoeken en gebruiken. Er zijn dagelijks meerdere situaties waar je gebruik kunt maken van perceptie, je moet er alleen even bewust van zijn dat dit kan.

Wil jij graag hulp bij je marketing?

Wil jij graag eens ontdekken hoe jij de harten van jouw potentiële doelgroep kunt raken? Neem vrijblijvend contact met mij op en ik ga graag samen met jou aan de slag met jouw marketing.